fallback

САЩ изпадат в дефлация за пръв път от 2009 г.

Основната причина за пропадането са по-ниските цени на енергийните стоки

18:12 | 26.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексът на потребителските цени в САЩ спада за трети пореден месец през януари, преминавайки на отрицателна територия за пръв път от 2009 г. насам. Основната причина за изпадането в дефлация са по-евтините горива, пише MarketWatch.

В първия месец на 2015 г. потребителските цени се смъкват със сезонно изгладените 0,7%. Това е най-големият месечен срив от края на 2008 г., показват актуалните данни на Министерството на труда на САЩ.

Спрямо година по-рано пък статистиката отчита дефлация от 0,1%. Това е остър спад в сравнение с отчетеното през лятото на 2014 г. покачване от 2,1%, малко преди да започне рязкото поевтиняване на петрола.

Графика: MarketWatch

Въпреки ниската инфлация в последните месеци, която вече премина в дефлация, Федералният резерв на САЩ си проправя път към първото покачване на лихвените проценти, което според експерти може да се случи още през юни. Централните банкери считат забавянето на инфлацията за временен феномен, който скоро ще се преобърне.

Комбинацията от по-високо почасово заплащане и отрицателната инфлация увеличава реалните заплати с 1,2% през януари. Това е най-силният ръст от повече от 6 години, сочи още статистиката. Реалните работни заплати са нараснали с 2,4% през последните 12 месеца, като темпото е най-бързото от 2009 г. насам.

Наличието на дефлация е вследствие изцяло от сериозния срив в цените на горивата. Енергийните разходи спаднаха с 9,7% през януари спрямо декември и с 19,6% на годишна база.

Цените на храните остават без промяна през януари, а на облеклата растат за пръв път от три месеца.

Индексът на потребителските цени, от който се изключват силно волатилните цени на храните и горивата, се повишава с 0,2%. За последните 12 месеца показателят е нагоре с 1,6%, което е близо до предпочитаната от Фед цел от 2 на сто.

Доларът поскъпна спрямо кошница от водещи валути непосредствено след публикуването на данните. Доларовият индекс реагира с ръст от 1,05% до 95,24. Курсът EUR/USD спадна с 1,29% до 1,1213.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 09.09.22 г.
fallback